söndag 3 maj 2009

Våffelbak

I klipphällar och bergsskrevor på "Isakberget", c:a 75 meter norr om Ale nedre kvarn, har aktiviteter existerat i mer än hundra år.
Enligt "folksägen" och gjorda efterforskningar kokades palt på Isakbergets hällar under 1800-talet.
Det var bönderna som väntade på att få sin säd malen i Ale nedre kvarn som på detta sätt ordnade sin bärgning under väntetiden.
I slutet av 1800-talet monterades nya siktar i kvarnen vilket medförde att flera sorters mjöl kunde utvinnas. Detta föranledde att det finare mjölet kunde användas till bl a bakning eller gräddning av våfflor.
Våffelbakningen utvecklades till en unik tradition och den 1 Maj varje år så samlar "plägseden" flera hundra personer varje gång som gräddar, äter och umgås i en förträfflig miljö.


Vår första första maj våffla klar!

Sluuuurp!!!












Vi maler inte mjölet själva, jag gör inte ens smeten själv - Willys har en alldeles förträfflig våffelmix för gamla loppisfyndade gjutjärnsvåffeljärn! - men vi tar seden dit vi kommer o gräddar självklart våfflor över öppen eld på Isakberget 1:a maj som sanna Alebor!!!

Kramisar